logo hkl

Nieuw oorlogsboek: Afgemarcheerd!


Werpt licht op ontwapening op Leusderheide

Voor de ontwapening op de Leusderheide na de Tweede Wereldoorlog is nooit echt aandacht geweest, maar vanaf nu staat het uitgebreid beschreven in een nieuw boek: Afgemarcheerd.

Duitse soldaten moesten aan het eind van de oorlog hun wapens afstaan aan de Britse en Canadese bevrijders. Aan die grote militaire operatie werkten de Duitse soldaten heel gedisciplineerd mee en dat is volgens auteur Ronald Polak uit Leusden ook de reden waarom dit stukje geschiedenis onderbelicht is gebleven.

Na de bevrijding van Nederland in 1945 ontwapenden de geallieerden op tien locaties in West-Nederland 120.000 Duitse soldaten. Oud-geschiedenisleraar Ronald Polak uit Leusden dook in de archieven, luisterde naar ooggetuigen en schreef een boek over deze vergeten episode uit de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.

Er zijn veel foto’s uit die tijd bewaard gebleven en die hebben een plaats gekregen in het boek. Het beschrijft wat de Duitsers deden in de laatste weken van de oorlog en hoe zij ontwapend werden. Op de Leusderheide werden 13.000 Duitsers ontwapend door Britse soldaten en er nog bijna twee weken gevangengehouden. Hun wapens en uitrusting moesten ze dumpen op de Leusderheide. Vanaf Leusden marcheerde de ontwapende Wehrmacht via de Afsluitdijk naar Noord-Duitsland.

Veel meer informatie over de achtergronden van dit boek is te vinden op de onderstaande url’s
www.AD.nl/amersfoort/ontwapening-van-duitsers-op-leusderheide-te-boek-gesteld
www.rtvutrecht.nl/nieuws/1746763/

 
 

Afgemarcheerd!
Tweede druk maart 2020

17.95

Afgemarcheerd! De ontwapening van 13.000 Duitse soldaten in afwachting van hun voettocht naarDuitsland, Leusden 9-23 mei 1945. Na de bevrijding ontwapenen de geallieerden 120.000 Duitse soldaten op tien verschillende locaties in West-Nederland. Eén van de tien concentratiegebieden ligt bij Oud-Leusden in Den Treek. Verhalen van ooggetuigen en informatie uit geallieerde militaire archieven verhelderen een vergeten maar fascinerende episode.

Categorie:

Beschrijving

Ronald Polak

met medewerking van Johan de Kruijff

Afgemarcheerd! De ontwapening van 13.000 Duitse soldaten in afwachting van hun voettocht naar Duitsland, Leusden 9-23 mei 1945. Na de bevrijding ontwapenen de geallieerden 120.000 Duitse soldaten op tien verschillende locaties in West-Nederland. De Duitsers marcheren daarna via de Afsluitdijk naar Noord-Duitsland, een tocht van 400 km. Eén van de tien concentratiegebieden ligt bij Oud-Leusden in Den Treek. Daar nemen nog geen 2.000 Britten een complete Duitse divisie voor hun rekening. Verhalen van ooggetuigen en informatie uit geallieerde militaire archieven verhelderen een vergeten maar fascinerende episode. In Leusden werd 10% van alle Duitsers ontwapend, in Baarn ook 10% en zoals het in deze plaatsen ging, zo ging het overal in Nederland.

Verschenen: maart 2018 | Dimensies: A4 formaat | Taal: Nederlands | ISBN: 978-90-802573-9-9 | Druk: 1
Sinds maart 2020 wordt de tweede druk aangeboden.